Посуд для кухні та сервірування столу

0
451
посуд

Їжа — це основа нашого з вами життя і ми завжди хочемо приймати її у якісному вигляді. Перш за все ми піклуємося про інгредієнти та уміння їх правильно приготувати. Також нам необхідно пам’ятати про користь техніки та посуду у цьому процесі. Наявність техніки безумовно допомагає творити справжні кулінарні шедеври. А що ж посуд? У чому його чари відносно якості страв?

Різновиди посуду за призначенням

Що ж, почнемо з основ. Весь посуд слід використовувати за призначенням, отже, його можна поділити на 3 категорії:

  1. Посуд для приготування їжі (каструлі, сковорідки, шумівки, сотейники).
  2. Посуд для подавання їжі тобто для сервірування столу (тарілки, чашки, блюдця, салатниці, піали, миски, келихи, чарки, вилки, ложки, ножі, склянки).
  3. Посуд для зберігання їжі (торби, миски, банки).

 

Зауважте, найважливішим у виборі посуду э його матеріал! Саме це може неймовірно вплинути на смак продуктів споживання. Справа в тому, що посуд взаємодіє з їжею на хімічному рівні та може кардинально змінити молекулярну структуру наших страв. Тому слід добирати посуд з такого матеріалу, що буде якомога лагіднішим зі складовими наших рецептів.

алюминиевая посудаАлюмінієвий посуд відмінно підходить для кип’ятіння молока, варіння каш, овочів, макаронів. Він призначений для приготування страв, тому після готовності страву слід перекласти у інший посуд, особливо якщо ви готуєте кисіль або щі. Гідностями алюмінієвого посуду э вигідна ціна, довговічність, безпечність та легкість.

посуд чавуннийЧавунний посуд довго зберігає тепло, тому на ньому краще готувати тушковані страви, такі як м’ясо, млинці або плов. Як і у випадку з алюмінієвим посудом, після приготування страви краще зберігати у іншому посуді, особливо коли вашою стравою є гречана каша. Чавунний посуд вважається найдовговічнішим з усіх.

posudПосуд з нержавіючої сталі дуже довговічний, зносостійкий, красивий та зовсім невибагливий. Готувати на сталевому посуді можна все, що завгодно, бо він абсолютно безпечний для здоров’я і ніяк не впливає на смак страви. Також цей посуд легко миється та зовсім не боїться ні корозії ні високих температур. Можна користуватися металевими столовими приладами.

керамическая посудаКерамічний посуд прославився тим, що робить смак їжі особливим. Його гідностями э: рівномірне прогрівання, антипригарні властивості, універсальність (приготування страв в мікрохвильовій печі, як і у духовці). Керамічний посуд легко миється, витримує високі температури та користування металевими столовими приладами, як і сталевий посуд. У наш час, для досягнення рівномірного прогрівання їжі без її пригорання, звичайний металевий посуд облаштовують керамічним покриттям.

скляний посудНа посуді з вогнетривкого скла можна готувати всюди: на плиті, у духовці та мікрохвильовій печі. Скляний посуд не псує їжу, бездоганно миється, довго тримається теплим та просто красивий. Зверніть увагу на те, що скляний посуд може легко тріснути при подібному користуванні тому, що скло — матеріал благородний. Йому більше пасує роль посуду для сервіровки столу. Користуючись скляним посудом на святах ви не тільки підкреслите чарівну атмосферу, а й мимовільно зробите свої страви більш апетитними.

тефлонТефлоновий посуд найбільш придатний для приготування супів, овочів та кип’ятіння молока. Посуд з тефлоновим покриттям швидко прогрівається та їжа на ньому також не пригорає. Ми рекомендуємо вам використовувати на цьому посуді невелику кількість масла.

Отже, кожний вид посуду має свої неповторні особливості, кожен з них важливий і потрібний у безмежному кулінарному всесвіті. Використовуйте свій посуд з мудрістю!

Смачного вам і вашим близьким!