Шашлик з товстолобика на грилі або на мангалі

0
877
шашлык из толстолобика

Багато хто з нас любить таку страву як традиційний шашлик. Існує велика кількість варіантів приготування цієї страви. Одним із самих смачних та корисних вважається шашлик з товстолобика. М’ясо легко засвоюється, має в собі такі вітаміни як А, D, G, B, а також мінерали – йод, фосфор, кальцій та магній. А ще, рибний шашлик смажиться всього 10 хвилин.

Особливості приготування

Для того щоб приготувати страву потрібно подбати про необхідні інгредієнти та тару. Металічні місткості мають здатність окислюватись, що може зіпсувати смак маринаду та самого шашлику. Тому, щоб максимально зберегти аромат спецій і корисні властивості страви заздалегідь варто купити посуд зі скла.

рыбный шашлычекБагато хто використовує для маринування оцет, однак якщо готуєте шашлик з товстолобика, його слід замінити на лимонний сік. На відміну від свинини чи іншого м’яса, риба при смаженні на грилі буде розвалюватись.

Інгредієнти для шашлика з товстолобика:

  • Філе товстолобика – 1,5 кг;
  • Приправа для риби;
  • Лимон;
  • Біле сухе вино 300 мл;
  • Сіль (до смаку).

Найперше, потрібно товстолобика очистити від луски, після чого відділити голову з жабрами й почистити зсередини. Після цього рибу нарізаємо на рівні шматки, приблизно 4-5 см. Обережно ділимо шматочки на дві частини, так щоб відділився хребет. Якщо ви вирішили приготувати страву в домашніх умовах, в пригоді стане техніка для кухні, така як електричний гриль. Готове філе ставимо у маринад.

Види маринаду

Маринад можна готувати в два способи. Перший спосіб підходить для приготування шашлику на мангалі, другий, ідеально підійде для електричного гриля.

маринад для толстолобикаМаринад для приготування риби на мангалі

В скляний посуд виливаємо біле сухе вино. Розрізаємо лимон, і витискаємо в вино сік. Сюди ж додаємо приправу для риби та сіль. Кладемо шматочки риби на 2 години в маринад.

толстолоб на мангалеМаринад для електричного гриля

Для того, щоб приготувати шашлик з товстолобика на грилі, більш доцільно буде купити спеції — імбир, майоран та чорний перець. Маринад надасть рибі не тільки надзвичайний аромат та неповторний смак, але і наситить її більшою кількістю вітамінів. Адже ці приправи відомі своїми корисними властивостями:

  • Імбир має в собі цілий ряд корисних речовин — кальцій, магній, калій, марганець, залізо, вітамін С, амінокислоти.
  • В майорані містяться ефірні масла, органічні кислоти, аскорбінова кислота, каротин. Ця рослина відома своїми корисними властивостями й в народній медицині, особливо при лікуванні шлункових захворювань (нормалізує травлення, підвищує апетит).
  • Чорний перець — відомий своїми антибактеріальними властивостями, високим вмістом ефірних олій, вітамінів (зокрема, вітамін Е, що відповідає за еластичність та молодість шкіри). Сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, а також має в собі речовину під назвою піперин, яка збільшує в людському організмі вироблення ендорфіну (гормон щастя).

шашлык на электрогрилеІнгредієнти для маринаду:

  1. Біле сухе вино -300 мл;
  2. Лимон – 1 шт;
  3. Свіжий корінь імбиру – 120 гр;
  4. Майоран (до смаку);
  5. Чорний перець;
  6. Сіль.

шашлык из толстолобикаЗ чим краще подавати готову страву

Коли всі приготування завершені, шматочки риби вийнялись з маринаду, нанизуємо їх на шампури чи викладаємо на решітку гриля. Якщо шашлик готується на мангалі, у вугілля можна кинути дрібку сухого чебрецю. Шампури слід ставити не дуже щільно, щоб риба пропеклась і підрум’янилась зі всіх сторін. Подавати страву краще всього з овочами або томатним соусом, який дуже легко і швидко готується:

  • Беремо томатну пасту -150 мл;
  • Часник – 3 — 4 зубчика, подрібнюємо через часникодавку;
  • Додаємо зелень – укріп, петрушка, кінза, та солимо на свій смак.

Соус до шашлику з товстолобика подається в окремому посуді.

Такий шашлик безперечно порадує своїм смаком. Навіть якщо на дворі зима, ви з легкістю зможете приготувати його використовуючи техніку для кухні – електропіч чи електрогриль, та здивувати своїх гостей смачною стравою. Смачного вам та вашим близьким!