Як правильно чистити оселедець

0
998

Оселедець є дуже популярною рибой — багато рецептыв салатів, запіканок, других страв, бутербродів та інших закусок  без нього важко уявити ! Оселедець маринують, солять, використовують у свіжому вигляді — і завжди результат виходить чудовим!
Важко уявити святковий  стіл без акуратно викладених шматочків оселедця, политих рослинною олією і посипаних подрібненим луком- адже це традиційна універсальна закуска!
Найчастіше для того, щоб заощадити час, ми купуємо вже готове філе оселедця, без шкіри і кісток, адже на перший погляд цей процес здається тривалим і марким! Але навіщо переплачувати? Можно засолити оселедця в домашніх умовах, а потім відокремити від нього філе , знаючи лише кілька основних моментів, які і розкриті в даній інструкції!
Нам знадобляться:

  • дошка для нарізання
  • ніж з гострим кінцем (філейник)
  • кулінарний пергамент
  • паперовий рушник
  • пінцет
  • оселедець

Покрокова інструкція з фото -Як відокремити філе оселедця від кісток

Крок 1. Підготуємо основні матеріали: оселедець, невеликий ніж з гострим кінцем, кулінарний пергамент (папір для випічки) і обробну дошку. Додатково нам знадобиться паперовий рушник і пінцет.

oseledec-chistim

Крок 2. На обробну дошку викладаємо лист кулінарного пергаменту. Чому саме кулінарного? В принципі, підійде будь-який папір без малюнка (наприклад, альбомний аркуш), але пергамент для випічки міцний, не пропускає рідину, вологу і запах, що гарантує збереження обробної дошки в чистому вигляді! Папір з малюнком (а особливо лист газети) не підійде, так як він розмокне і фарба в процесі оброблення пофарбувати на філе оселедця.

oseledec-chistim2

Крок 3. Маленьким ножем з гострим кінцем (великим ножем працювати з рибою буде незручно!) Робимо суцільний розріз на черевці від хвоста до голови.

oseledec-chistim3

Крок 4. Через розріз на черевці рукою виймаємо нутрощі у напрямку до голови. Назовні внутрішньо не дістаємо повністю, так, щоб вони залишалися з’єднаними з головою.

oseledec-chistim4

Крок 5. Ножем відрізаємо голову, а разом з нею відокремлюємо і нутрощі, зіскрібаючи їх ножем назовні. Промиваємо оселедець під холодною проточною водою і зовні, і всередині, знімаючи залишки нутрощів і чорну плівку, яка покриває черевце, витираємо паперовим рушником.

oseledec-chistim5

Крок 6. Викладаємо оселедець назад на обробну дошку, покриту пергаментом (який при необхідності замінюємо, викидаючи попередній лист разом з нутрощами). Ножем робимо поперечний надріз на спинці паралельно надрізу на черевці з обох сторін від центрального плавця.

oseledec-chistim6

Крок 7. Пальцями по можливості максимально відокремлюємо філе.

oseledec-chistim7

Крок 8. А тепер, докладаючи деякі зусилля, зриваємо верхнє філе від риб’ячої тушки. Виходить дві частини — одна частина з дрібними кістками і залишками реберних, а друга з реберними кістками і хребтом.

oseledec-chistim8

Крок 9. З нижньої частини пальцями відокремлюємо хребет, проводячи кілька разів між ним і самим філе.

oseledec-chistim9

Крок 10. Отримуємо два філе з кістками і окремо при хребті.

oseledec-chistim10

Крок 11. Пальцями або пінцетом (кому як буде зручніше) виймаємо з двох шматків філе кістки: реберні, дрібні і плавникові. Для зручності філе можна трохи згинати — тоді кістки будуть більш доступними.

oseledec-chistim11

Крок 12. Отже, два чистих філе на шкірі готові.

oseledec-chistim12

Крок 13
Перевертаємо філе шкірою вгору.

oseledec-chistim13

Крок 14. Піддягаємо шкіру з боку голови пальцями і повільно знімаємо її разом з нижніми плавниками, при необхідності допомагаючи собі ножем. oseledec-chistim14

Крок 15. Шкіра з одного філе знята.

oseledec-chistim15

Крок 16. Так само знімаємо шкіру з другого шматка оселедця. Філе відокремлено!

oseledec-chistim16

Крок 17. Тепер нарізаємо філе акуратними шматочками, викладаємо на тарілку, прикрашаємо зеленню, поливаємо олією і подаємо до столу в якості закуски або використовуємо як інгрідієнт для рецепту, наприклад — оселедця під шубою!

 

oseledec-chistim18
10 хвилин — і на вашому столі готова апетитна закуска у вигляді акуратних шматочків філе солоного оселедця!
Таким чином легко відокремити філе від кісток у солоного і маринованого оселедця. Для того, щоб кістки легше відходили від м’яса, оселедець попередньо можна вимочити — ця процедура зробить надмірно солону рибу менш солоною!